Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Η κυρία Βουλευτής με βάση τις τοποθετήσεις της στην πρόσφατη  συνέντευξή της, προσπαθεί να πείσει το λαό ότι έχει μία «ριζικά» διαφορετική πρόταση από την «….κυβερνητική – μνημονιακή πολιτική….» και μάλιστα κάλεσε και το ΚΚΕ να συνεργαστεί προκειμένου σχηματιστεί κυβέρνηση …για να ακυρωθούν τα μνημόνια»..
Μεταξύ άλλων είπε  ότι «…δεν βλέπουμε να ακολουθείται μια φιλοεπιχειρηματική πολιτική και όχι διάλυση του κράτους για να προσελκύει  επιχειρηματίες…και πως έχει γίνει αυτό; …με διάφορες μεταρρυθμίσεις όχι να έρθουν επιχειρηματίες και να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους για να μπορέσει να ανορθωθεί η οικονομία μας, αλλά μέσω κερδοσκόπων και πελατειακών σχέσεων να κάνουν αρπαχτή και να φύγουν…»

Αναδεικνύοντας την αγωνία της για το πώς θα προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, κάνει απλώς έναν «διαχωρισμό» ανάμεσα σε «υγιείς» επιχειρήσεις και σε αυτές που «..κάνουν αρπαχτή…», όταν η διαπλοκή είναι σύμφυτη με το νόμο του κέρδους που υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνωρίζοντας ότι «….οι εφοπλιστές αντιμετωπίζουν κρίση… όπως και οι πολίτες…» ζητάει συνεργασία και στήριξη από «κινήματα , ομάδες κινημάτων, και αριστερούς χώρους….. καθώς και  με τα αριστερά κόμματα ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ….» Δηλαδή ζητάει μία κοινωνική  και πολιτική συμφωνία που θα οδηγήσει στην υποταγή του εργατικού – λαϊκού κινήματος στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, να διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα διασφαλίζει την κερδοφορία τους. Ομνύει «…στο κούρεμα του χρέους για να γίνει βιώσιμο..» αναγνωρίζοντας ότι το χρέος είναι του Λαού και ομολογώντας ότι θα ματώσει ο Λαός και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού γι αυτό απαιτούνται νέα μέτρα

Όσα λέει η κυρία Βουλευτής αλλά και όλο το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσαφηνίζουν καλύτερα στο λαό και τους εργαζόμενους ότι η όποια διαφοροποίησή του με την κυβέρνηση εδράζεται, στο ποια τμήματα του κεφαλαίου πρέπει να εξυπηρετηθούν και στο με ποιον τρόπο θα διαχειριστούν τα ακραία φαινόμενα φτώχειας. Θέλουν μ’ αυτόν τον τρόπο να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις του λαού, να διεκδικήσει σήμερα – γιατί είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο – την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων λαϊκών του αναγκών.

Είναι τελικά τόσο «ριζικά» διαφορετική η θέση του ΣΥΡΙΖΑ όσο είναι και  η με κάθε τρόπο υποστήριξη τη θέσης του για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που φτάνει  να χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ, από την μια «φονιάδες των λαών», και από την άλλη «παράγοντα σταθερότητας σήμερα στην περιοχή».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η μόνη διέξοδος για το λαό είναι η ανάπτυξη που δε θα εξυπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία, αλλά θα εξυπηρετεί την ικανοποίηση των αναγκών του που βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η ανάπτυξη προϋποθέτει την  κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο τα μόνα εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων. Τονίζει επίσης  ότι χρειάζεται να βάλει στο στόχαστρό του ο λαός  τους υπεύθυνους που τον έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση. Να απεγκλωβιστεί από την αδράνεια  και την μοιρολατρία να μην αναγνωρίσει κανένα δημόσιο χρέος και να αποδέσμευτεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την Ε.Ε, ΝΑΤΟ και ΔΝΤ. Να περάσει στην αντεπίθεση, να περάσει στο προσκήνιο, να οργανώσει την πάλη του στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους. Η εργατική τάξη μπορεί να οικοδομήσει τη λαϊκή ενότητα με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για να πάρει στα χέρια της την εξουσία ,να οργανώσει την οικονομία με τέτοιο τρόπο, όπου στο επίκεντρό της θα βρίσκεται η ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών των εργαζομένων..


Αργοστόλι 15/12/2014

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΛΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Καμία αναμονή – καμία αυταπάτη ότι υπάρχει λύση στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό να μην αποδεχθεί – νομιμοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του τοπικού αεροδρόμιου στην κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd (στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου) και όσων άλλων ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές, που στοχεύουν στην αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων στις μεταφορές, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για «απελευθέρωση» στον εν λόγω τομέα. Συναποφασίστηκαν και στηρίχθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, σε όλες τις χώρες της ΕΕ με ή χωρίς μνημόνια. Ο εναέριος χώρο της Ελλάδας εντάσσεται στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (Ε.Ε.Ο.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και της ασφάλειας των πτήσεων. Οι κυβερνητικοί διθύραμβοι που αναπαράγονται και τοπικά από τη Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ) περί ανάπτυξης και οφέλους για το λαό του νησιού θα αποδειχθούν σύντομα «πένθιμα εμβατήρια» για το επιβατικό κοινό, τους εργαζόμενους, τους μικρούς επιχειρηματίες. Η ανάπτυξη για τα μονοπώλια μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει για τη μεγάλη μάζα των εκμεταλλευόμενων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Κοιν. Συμφωνία), σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, προσπαθούν να φανούν φιλολαϊκοί και ενάντιοι στην ιδιωτικοποίηση, χωρίς από την άλλη να αμφισβητούν στο ελάχιστο τη στρατηγική της ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Τοποθετούνται από τη σκοπιά των αντιπαραθέσεων μερίδων της αστικής τάξης ενάντια στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, αμφισβητούν το ρόλο το ΤΑΙΠΕΔ κλπ. Κάνουν λόγο για «δημόσιο φορέα με τη συμμετοχή των εργαζομένων και της αυτοδιοίκησης» για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» και να κρύψουν τη συναίνεσή τους με την άμεση ή έμμεση αύξηση της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών και από τα αεροδρόμια. Τα κεντρικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι η σύμβαση με τους ιδιώτες θα προσβληθεί πολιτικά και νομικά εφόσον μια μελλοντική κυβέρνηση «της αριστεράς» κρίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, προκειμένου να πάρει τα ανάλογα μέτρα!! Τα περί πολιτικής και νομικής προσφυγής αναπαράγει και η νέα Περιφερειακή Αρχή, όσα παχιά λόγια κι αν λέει, οδηγώντας πρακτικά το λαό να βάλλει φρένο στις διεκδικήσεις και να αναμένει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού να οργανωθεί και να παλέψει να είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια κλπ λαϊκή περιουσία, κόντρα στην ΕΕ, την ελληνική αστική τάξη και τα κόμματά τους. Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη.
Αργοστόλι 29/11/2014

ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία του Νομού να βγάλουν συμπεράσματα απ’ αφορμή τη στάση της συγκυβέρνησης (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) για τους σεισμόπληκτους μαθητές, τις εργατικές – λαϊκές οικογένειές τους και τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων του Νομού.

Οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης διαμήνυσαν στους μαζικούς φορείς του Νομού, που έκαναν παράσταση στη Βουλή, ότι δεν υπάρχουν λεφτά για σχολεία, υποδομές και αντισεισμική θωράκιση, ότι πρέπει να μάθουν να ζουν με τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και υπεράσπισαν τη συνολική πολιτική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων (νέο σχολείο, τράπεζα θεμάτων). Η όποια διεκδίκηση, είπαν, πρέπει να κινείται στο πλαίσιο του «ρεαλισμού», δηλαδή χωρίς να αμφισβητεί τη γραμμή της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, χωρίς να αμφισβητούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που διώχνουν τους μαθητές από το σχολείο και τους στέλνουν στην κατάρτιση και τη τζάμπα εργασία. Στην ίδια ρότα έχουν αφήσει αβοήθητες τις σεισμόπληκτες οικογένειες, χωρίς αποζημιώσεις και μέτρα για την κατοικία, χωρίς μέτρα για τις βασικές υποδομές, με συγκοινωνιακή απομόνωση, ακριβώς για να υπηρετηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει και για στοιχειώδη μέτρα υπέρ του σεισμόπληκτου λαού και των παιδιών του (πχ αντισεισμικοί έλεγχοι) ούτε για αυτονόητες αντισταθμιστικές παρεμβάσεις (πχ ποσόστωση για δύο ακόμη χρόνια).

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, αναλγησίας και τυχοδιωκτισμού. Ο εκπρόσωπός του στη Βουλή, μίλησε για ομαλοποίηση της κατάστασης των σεισμοπλήκτων στο Νομό, τόνισε κι αυτός όπως κι η συγκυβέρνηση ότι λεφτά δε μπορεί να δοθούν ούτε από δημόσιες επενδύσεις ούτε από το ΕΣΠΑ, ενώ αποκάλυψε πως η κ. Βουλευτής δεν έχει ζητήσει να δοθεί ποσόστωση στους σεισμόπληκτους μαθητές επειδή υλοποιεί σχετική κεντρική κομματική γραμμή. Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ είπε απροσχημάτιστα τη θέση που είχε εκφράσει και πέρσι, κόντρα στις διεκδικήσεις του μαζικού κινήματος για τους σεισμόπληκτους, όταν χαρακτήριζε «ανήθικα» τα αιτήματα των περσινών κινητοποιήσεων. Είναι απαράδεκτο ότι διοχέτευσε το δηλητήριο του κοινωνικού αυτοματισμού, προσπαθώντας να αντιπαραθέσει τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς με μαθητές άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν κι αυτοί τα αδιέξοδα της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Σε αυτά που είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δεν υπάρχει καμία αντίφαση ούτε με προηγούμενες δηλώσεις στελεχών ούτε με τη γενική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποκαλυπτικό ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων, που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει εκφράσει διαφωνία στα αρμόδια Υπουργεία της συγκυβέρνησης σχετικά με τους άξονες και τις χρηματοδοτικές προτεραιότητες υπέρ του κεφαλαίου. Επιπλέον, η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν δρομολογεί τα αναγκαία νέα σχολικά συγκροτήματα. Εξάλλου, νωπές είναι ακόμη οι καλοκαιρινές δηλώσεις και της κ. Βουλευτή, σύμφωνα με τις οποίες προκρίνονταν επισκευές και όχι νέα σχολικά συγκροτήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο το πλαίσιο της γενικότερης εκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ ούτε τα μέτρα υπέρ των μονοπωλίων. Οι αντιφάσεις και οι προσπάθειες «να μαζέψει τα αμάζευτα», οφείλονται στο ότι από τη μία είναι πιστός υπηρέτης της άρχουσας τάξης αλλά από την άλλη επιδιώκει το λαϊκό έρεισμα για να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ τονίζει ότι ο λαϊκός παράγοντας, οργανωμένος, ταξικά προσανατολισμένος, με ψηλά το κεφάλι και δίχως αυταπάτες, διεκδικώντας όλα όσα του ανήκουν, με ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να ηττηθεί όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, η οικονομία να γίνει λαϊκή και ο πλούτος να πάει σε αυτούς από τους οποίους έχει κλαπεί. Αυτή είναι η λύση και για τους σεισμόπληκτους.



ΤΕ ΚΚΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
«Τιμούν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς»





Η βρώμικη - συκοφαντική - προσωπική επίθεση του Αντιδημάρχου Αργοστολίου και εφοπλιστή κ. Διονύση Λυκούδη ενάντια στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκο Γκισγκίνη, με τη συνδρομή κι άλλων μελών της πλειοψηφίας (ΝΔ), δείχνει ότι το κεφάλαιο έχει σταθερά στο στόχαστρό του το ΚΚΕ.
Αδυνατεί να αντιπαρατεθεί, επί της ουσίας, στις θέσεις του κόμματός μας και αποκαλύπτεται ότι είναι αδίστακτο προκειμένου να προασπίσει την καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία του. Στο πλαίσιο αυτό, δίπλα στη λάσπη που εκτοξεύει, κάνει μνημόσυνο στους πεθαμένους, για να θάψει τους ζωντανούς.
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πτοηθεί και θα συνεχίσει αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως στάθηκε πάντα στην ιστορία του, για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, την κατάργηση των εκμεταλλευτών - παρασίτων και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
   

Χέρι – χέρι ο εφοπλιστής Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς και η Χρυσή Αυγή, στοχοποιούν το ΚΚΕ και τους Δημοτικούς του Συμβούλους, με τη σιωπηρή συνενοχή των υπόλοιπων δυνάμεων

Όταν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κεφαλονιάς Λυκούδης συστηματικά υβρίζει και συκοφαντεί το ΚΚΕ (το αποκάλεσε «κατιναριό») αποκαλύπτει το φόβο και τον πανικό, τόσο το δικό του όσο και της Δημοτικής Αρχής, μπροστά στην προοπτική που βάζουν στο λαό οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την  προοπτική δηλαδή να οργανωθούν και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να δώσουν την δική τους διέξοδο στα αδιέξοδα που συσσωρεύει η πολιτική ΕΕ – κυβέρνησης αλλά και η διαχείριση της Δημοτικής Αρχής. 

Η χρυσαυγίτικη συμπεριφορά στελεχών της Δημοτικής Αρχής προεξάρχοντος του αντιδημάρχου Λυκούδη φανερώνει, εκτός των άλλων, πόσο ενοχλεί η αποκάλυψη και η δυναμική (και η μοναδική τελικά αντιπολίτευση) των εκλεγμένων του ΚΚΕ, στην πολιτική που διεκπεραιώνει αποκλειστικά τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων στο Δήμο Κεφαλονιάς. Άλλωστε η τοπική Χρυσή Αυγή, αυτό το τσιράκι των εφοπλιστών, στην τελευταία της ανακοίνωση ακολουθεί την ίδια ακριβώς «επιχειρηματολογία» με τον αντιδήμαρχο, ενώ και το ειδησεογραφικό όργανο του εφοπλιστή επαναλαμβάνει καθημερινά τα επίθετα που χρησιμοποιούν οι νεοναζί.

Ο αντικομμουνισμός και η χυδαιότητα πάει πάντα μαζί με την επίθεση στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως: η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (λιμάνια, αεροδρόμια, αιγιαλοί, παραλίες κ.α.), η υποβάθμιση των συγκοινωνιών (κυρίως των ακτοπλοϊκών), η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (απλήρωτη, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία), η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών κ.α. Άλλωστε καθόλου τυχαία ο εν λόγω αντιδήμαρχος και νεόκοπος ανερχόμενος εφοπλιστής, για το δικό του όφελος περικόπτει δρομολόγια και προσεγγίσεις, φεσώνει το λαό της Κεφαλονιάς με πανάκριβα εισιτήρια, ενώ αναγκάζει ναυτικούς και επιβάτες να ταξιδεύουν σε συνθήκες της περασμένης τριακονταετίας.

Να είναι σίγουρα τα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετεί η Δημοτική Αρχή, ότι το ΚΚΕ δεν τρομοκρατείται, ούτε λασπώνεται από το βούρκο της καπιταλιστικής σαπίλας. Θα είναι πάντα ο ανυποχώρητος εκφραστής και υπερασπιστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης με οποιοδήποτε κόστος. Όσοι επιτίθενται στο ΚΚΕ και στους εκπροσώπους του αργά η γρήγορα θα πάρουν την απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αφού καταλαβαίνουν ότι αυτή η επίθεση ουσιαστικά έχει αποδέκτη τους ίδιους. Καμιά εμπιστοσύνη και καμιά ελπίδα στις δυνάμεις που με οποιοδήποτε μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης υπόσχονται ευημερία στο λαό και ταυτόχρονα κέρδη για το κεφάλαιο. Η στάση σιωπής αυτών των δυνάμεων άλλωστε μπροστά σε τέτοιες επιθέσεις στο ΚΚΕ είναι στάση συνενοχής.

Η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό της Κεφαλονιάς να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και να καταδικάσει αυτήν την επίθεση, που δεν είναι η μόνη που γίνεται στο ΚΚΕ και στους εκλεγμένους συμβούλους του στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τον καλεί να οργανωθεί και με την πάλη αλλά και με την ψήφο του να βγει στο προσκήνιο, να αλλάξει τους συσχετισμούς προς όφελός του. διεκδικώντας ριζικές αλλαγές και δυναμώνοντας το ΚΚΕ.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ :ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεφαλονιάς στις 10  και 12 Νοέμβρη  2014 η
Δημοτική Αρχή (Δ.Α.) ανέδειξε για μια ακόμη φορά τον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο έχει περιέλθει εφαρμόζοντας μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, τσαλαπατώντας και σκίζοντας στην κυριολεξία ακόμη και αυτόν τον αντιδημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ., που η ίδια έχει ψηφίσει . 

Είναι γεγονός ότι όσο εντείνεται η αντιλαϊκή πολιτική, όσο επιτείνονται τα βάρβαρα μέτρα εις βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με σκοπό να βγουν αλώβητοι από την κρίση οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι  και να θωρακισθεί η κερδοφορία τους, τόσο θα αυξάνεται  ο αυταρχισμός και η καταστολή  μέσα στο Δ.Σ. , αλλά κυρίως έξω από αυτό με σκοπό να χτυπηθεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Η Δ.Α. πρωτοστατεί σε αυτήν την πολιτική ως καλολαδωμένο γρανάζι και ιμάντας της κυβερνητικής πολιτικής, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα αυτήν. Εντείνει τον αυταρχισμό, τις ύβρεις , τις προβοκάτσιες και τις απειλές εντός του Δ.Σ. εναντίον της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί έτσι πιστεύει ότι θα κάμψει το λαϊκό – εργατικό κίνημα και θα εφαρμόσει πιο εύκολα την πολιτική της.

Στην συζήτηση του απολογισμού , ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2013 του Δήμου, τόσο η Δημοτική Αρχή [ ΝΔ ] αλλά και η μείζονα αντιπολίτευση [ Μιχαλάτος ] και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην παραπάνω πολιτική που ακολουθήθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα , η οποία επιβάλλει για το μέλλον « ισοσκελισμένους» - ματωμένους για τα λαϊκά στρώματα προϋπολογισμούς, την επιχειρηματική λειτουργία του δήμου  και αντιπαρατέθηκαν σε δευτερεύοντα θέματα που δεν θίγουν τον πυρήνα και την ουσία αυτής της πολιτικής. 

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού του 2013 :

1.Τα ίδια έσοδα (κυρίως φόροι, τέλη & δικαιώματα) ανήλθαν στα 7.195.200 ευρώ που ήταν το 51,60% των Τακτικών Εσόδων.

2.Οι τακτικές επιχορηγήσεις από το κράτος   ήταν 6.747.737.29 ευρώ που ήταν το 48,4% επί των Τακτικών Εσόδων.

3.Τα συνολικά έσοδα του Δήμου έκλεισαν στα 36.727.263,23 ευρώ μειωμένα κατά -41% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα που ήταν 62.267.512,73 ευρώ.

4.Τα συνολικά έξοδα (μεταξύ άλλων δαπάνες για έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες) του Δήμου έκλεισαν στα 35.036.407,37 ευρώ μειωμένα κατά -43,74% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα που ήταν 62.267.512,73 ευρώ.

5.Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού μειώθηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 κατά -14,61% και σε σχέση με το 2011 κατά -24,58%.

6.Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμούς οδών αυξήθηκε σε σχέση με το 2011 κατά +37,7%.

Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι καμία από τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΔΣ  δεν θίγει την συστηματική υποχρηματοδότηση των δήμων  από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, την συστηματική δανειοδότησή τους που πραγματοποιήθηκε από όλες τις δημοτικές αρχές και τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου στην τοπική διοίκηση, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στους Δήμους,  την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους των Δημοτικών υπηρεσιών καθώς και την ιδιωτικοποίηση τους  (πχ καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες, ύδρευση κ.λ.π.), τις προκλητικές και ληστρικές χαριστικές αποφάσεις , μη είσπραξης, μη επιβολής και διαγραφής Δημοτικών τελών - φόρων  μεγάλων  επιχειρήσεων στην Κεφαλονιά (Βιομηχανικών, Ξενοδοχειακών, Εμπορικών) . κ.α

Την ίδια ώρα που η Δ.Α. εφαρμόζει απαρέγκλιτα την κυβερνητική νομιμότητα, αρνείται να εφαρμόσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εργαζόμενους του δήμου μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες για τα δεδουλευμένα τους, ενώ προετοιμάζει την εκποίηση και ιδιωτικοποίηση της   δημοτικής περιουσίας και υπηρεσιών, όπως είναι το ΜΕΤΟΧΙ, την λειτουργία των παραλιών του Μύρτου και του Πλατύ Γιαλού, την λειτουργία  της Μελισσάνης και Δρογκαράτης αλλά και της υπηρεσίας είσπραξης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.  
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η πολιτική διαχείρισης της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου είναι μια πολιτική απόλυτα εχθρική για τους εργαζόμενους. Είναι μια πολιτική που γονατίζει τα λαϊκά στρώματα για να διασωθούν μια χούφτα παράσιτα, που ζουν σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας. Για αυτό αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα  να οργανώσουν πιο αποφασιστικά την αντίσταση του σε αυτή την πολιτική, για να καταφέρουν  την πλήρη ανατροπή της. Να βάλουν πλώρη για την δική τους εξουσία που θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα.
Η Πανελλαδική Απεργία στις 27 Νοέμβρη να αποτελέσει σημαντικό σταθμό σε αυτή την πορεία.

                                                                    Αργοστόλι 14 Νοέμβρη 2014 
                                                                  Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς.  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Η Λαϊκή  Συσπείρωση καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή (ΝΔ) για την επιβολή ξανά από 01.10.2014 του χαρατσιού των 60 ευρώ ανά μήνα, στις λαϊκές  οικογένειες που κάνουν χρήση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Με φορέα τον ΟΚΑΠ (οργανισμό υπεύθυνο για την λειτουργία των παιδικών σταθμών) η Δημοτική Αρχή με την ουσιαστική συναίνεση της  αντιπολίτευσης (ΦΙΚΟ και παράταξης Θ. Μιχαλάτου που μετέχουν στο ΔΣ του ΟΚΑΠ), εξαπολύει μία ακόμη επίθεση στην τσέπη κυρίως των νέων ζευγαριών.

Η απόφαση αυτή έρχεται πλήρως να δικαιώσει την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης (ζητούσαμε σε όλα τα προηγούμενα Δ. Συμβούλια να παρθεί σχετική απόφαση), για την ανάγκη της πλήρους κατάργησης των τροφείων και όχι απλά την αναστολή τους για την περίοδο έως τις  31.07.2014. Η απόφαση για αναστολή άφηνε το δικαίωμα της διεκδίκησής τους από τον Δήμο σε άλλη χρονική στιγμή, κάτι που τώρα γίνεται πράξη, χαρατσώνοντας μια ακόμη σημαντική ανάγκη για τις φτωχές οικογένειες και τα νέα ζευγάρια, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλλικής.

Η παραπάνω επιλογή της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) γίνεται σε μια περίοδο που οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί είναι υποστελεχωμένοι από μόνιμο προσωπικό, οι δίμηνες συμβάσεις λήγουν σε μερικές ημέρες, ενώ οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από την ημέρα της πρόσληψης τους μέχρι και την περασμένη εβδομάδα. Οι  υποδομές επίσης κάποιων σταθμών που χρήζουν παρεμβάσεων και επισκευών και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των παιδιών, παραπέμπονται στις «ελληνικές καλένδες». Τα παραπάνω προβλήματα γίνονται το πρόσχημα και η αιτία να «πεταχτούν»  δεκάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών με διάφορες δικαιολογίες, ενώ η  λειτουργία τους μέχρι σήμερα γίνεται μόνο χάρη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και περικοπές των μισθών τους και εντατικοποίηση της εργασίας τους. 

Από τα παραπάνω γίνεται πολύ καθαρό ότι Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή στα πλαίσια των πολιτικών της ΕΕ, μετατρέπουν τους παιδικούς σταθμούς ουσιαστικά σε σταθμούς φύλαξης, αντί για σταθμούς ολοκληρωμένης προσχολικής αγωγής. Τους ωθούν επίσης βήμα-βήμα στα νύχια των επιχειρηματιών (μέσω ΜΚΟ ή «Κοινωνικών» Συνεταιρισμών) αναγκάζοντας τους γονείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Απαιτούμε :

Άμεση κατάργηση των τροφείων και επιστροφή χρημάτων όσων πλήρωσαν.
Δημόσιοι-δωρεάν-σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, ασφάλεια και ποιότητα φαγητού.
Να καλυφθούν το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  
Να δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί πχ. Λειβαθώς κ.α.
Γενναία χρηματοδότηση  τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα.
Μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό με ενιαίο Φορέα Προσχολικής Αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
Καμιά απόλυση συμβασιούχου, να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων για μόνιμο και επαρκές προσωπικό.
Να επανέλθει το 6ωρο για το παιδαγωγικό προσωπικό και 7ωρο για το βοηθητικό. Το έργο των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι η φύλαξη αλλά η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργίας στις 27 Νοέμβρη 2014 και με τα παραπάνω αιτήματα.
Ζητάμε να μπει ΑΜΕΣΑ θέμα για συζήτηση εντός ημερήσιας διάταξης στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθεί απόφαση με βάση το παραπάνω πλαίσιο προτάσεων.

                                                           Αργοστόλι 17 Νοέμβρη 2014
                                                         Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς

ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση ενημερώνει σχετικά με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς :

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων :

Τροποποίηση προϋπολογισμού που αφορούσε   :

α.) Την ανακοίνωση της απόσυρσης του Δήμου Κεφαλονιάς από το έργο της ασφαλτόστρωσης του δρόμου στο Καλόν Όρος  και την ανάληψη του από το υπουργείο υποδομών. Συνέπεια αυτού είναι η νέα καθυστέρηση του έργου (έχοντας ήδη  περάσει 8 μήνες από τους σεισμούς).

β.) Τις  «Δαπάνες για κατεδαφίσεις, καθαιρέσεις, υποστυλώσεις σεισμοπλήκτων  κτιρίων λόγω του σεισμού της 26ης Ιανουαρίου 2014» ΣΑΕ 069, που ενώ οι μελέτες των υπηρεσιών εκτιμούν ότι  το ποσό που θα χρειαστεί είναι 1.600.000 , το υπουργείο ενέκρινε μόνο 360.000 και συμφώνησε ο Δήμος να καταβάλει από ίδιουs πόρους άλλες 40.000 . Έπρεπε ήδη  να είχαν σταλεί τα αναγκαία χρήματα από την κυβέρνηση και να είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες αυτές.
 Για αυτό προτείναμε σήμερα  να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού για το ποσό  του 1.600.000 ευρώ που κρίνεται ως αναγκαίο  με βάση τις έως τώρα μελέτες των υπηρεσιών για την άμεση έναρξη των εργασιών. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε μόνο από την ΛΣ και την καταψήφισαν η Δημοτική αρχή, η παράταξη του κ. Μιχαλάτου και ο ΣΥΡΙΖΑ.

γ. Αποκαλύψαμε ότι δυο έργα αναγκαία που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και μήνες πριν, «Προμήθεια τουαλετών για τα σχολεία Σάμης και Παλλικής» αξίας 9.000 ευρώ ΚΑΕ 15.7135.02 και «Προμήθεια Φωτιστικών στύλων για την πλατεία Ληξουρίου» αξίας 15.000 ευρώ ΚΑΕ 35.7135.06 έγιναν πρόσφατα χωρίς απόφαση κανενός αρμόδιου οργάνου που αυτό έχει σαν συνέπεια να μην καλύπτονται ολοκληρωμένα οι ανάγκες των σχολείων και να μην έχουν δοθεί προσφορές  που θα διασφάλιζαν τα οικονομικά του Δήμου.

δ. Καταθέσαμε προσθήκη στην τροποποίηση του προϋπολογισμού για την πληρωμή της χρωστούμενης εταιρικής εισφοράς του Δήμου Κεφαλονιάς  προς  το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» για το 2014 αξίας 38.772 ευρώ  (έγγραφο  «Απόπλου» αρ. πρωτ. 115/19.09.2014) , αλλά και  των ετών 2011-2012 αξίας 77.544 ευρώ που παραμένουν απλήρωτα. 
Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε μόνο από την Λ.Σ και καταψηφίστηκε από την Δημοτική αρχή, την παράταξη του κ. ΜΙχαλάτου και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.


                                                               Αργοστόλι 27 Σεπτέμβρη 2014     

ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 9μηνου 2014. Από αυτά προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία :

Μετά την μείωση του προϋπολογισμού  κατά 23% που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή πριν λίγους μήνες κατ εντολή του οικονομικού παρατηρητηρίου του υπουργείου εσωτερικών που είχε σαν συνέπεια την περαιτέρω μείωση υπηρεσιών και έργων προς τον λαό της Κεφαλονιάς, σήμερα τα αποτελέσματα του 9μηνου[που είναι το 75% του έτους] δείχνουν και νέα περικοπή δαπανών για έργα και υπηρεσίες, ενδεικτικά:

1.Στις ΔΑΠΑΝΕΣ:
ΚΑ 6.60 :Αμοιβές και έξοδα προσωπικού είναι στο 65,5% μειωμένες κατά 9,5%.
ΚΑ 6.62 :Παροχές τρίτων είναι στο52,27% μειωμένες κατά 22,73%.
ΚΑ 6.66 :Δαπάνες προμήθειας αναλωσίμων είναι στο 35,46% μειωμένες κατά 39,54%.
ΚΑ 7.73 : Έργα είναι στο 13,04% μειωμένες κατά 61,96 %.
ΚΑ 7.74 : Μελέτες κ.λ.π. είναι στο 5,63% μειωμένες κατά 69,37%.
ΚΑ 8.81 : Πληρωμές παλαιότερων οικονομικών ετών Π.Ο.Ε. είναι στο 59,81% μειωμένες κατά 15,19%.
Συνολικά οι ΔΑΠΑΝΕΣ είναι μειωμένες στο 9μηνο κατά 27,95% δηλαδή κατά 14.770.910,22 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα για το 2014.

2. Στα ΕΣΟΔΑ:

α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ [περιλαμβάνουν και τα ίδια έσοδα (φόρους, τέλη κ.λ.π.)]:
ΚΑ 01 : Πρόσοδοι από ακίνητη περιουσία είναι στο 183,32% αυξημένα κατά 108,32%.
ΚΑ 04 : Έσοδα από λοιπά τέλη - δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών είναι στο 176,42% αυξημένα κατά 101,42%.

ΚΑ 05 : Φόροι και εισφορές είναι στο 117,58% αυξημένα κατά 42,58%.
Συνολικά τα ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ είναι στο 79,17% αυξημένα κατά 4,17%.

β. ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ [περιλαμβάνουν κύρια τις επιχορηγήσεις από το κράτος]:
ΚΑ 1.13 : Επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες είναι στο 18,89% μειωμένα κατά 56,11%.
Συνολικά τα ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ είναι στο 55,14% μειωμένα κατά 19,86%.
Συνολικά τα ΕΣΟΔΑ είναι μειωμένα στο 9μηνο κατά 22,53% δηλαδή κατά 11.903.450,28 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα για το 2014, που κύρια ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ στην μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, αλλά και στην αδυναμία του λαού να πληρώσει άλλο την υπέρογκη φορολογία.

Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την περαιτέρω ένταση της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής όπως προκύπτει από την απόφαση: «…την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των πολιτών για τις οφειλές τους προς τον Δήμο, την επανεξέταση παλιών μισθώσεων, την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαπίστωσης αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου, την προώθηση για έγκριση στο ΔΣ πρακτικών συμβιβασμού φορολογικών υποθέσεων, την εφαρμογή κατά περίπτωση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατάσχεση εις χείρας τρίτου), τέλος την μείωση των δαπανών και της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με περιορισμό στις απολύτως αναγκαίες….».
Καλούμε τον λαό να παλέψει με ανυπακοή για ΤΗΝ ανατροπή αυτής της πολιτικής μέσα από την διεκδίκηση όλων των αναγκαίων αιτημάτων  που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του. Να οικοδομήσει από τα κάτω την λαϊκή συμμαχία ανοίγοντας τον δόμο για την αλλαγή τάξης στην εξουσία. 
Ένα πρώτο και σημαντικό βήμα είναι η μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 1 Νοέμβρη στην Αθήνα.

                                                                         Αργοστόλι 25 Οκτώβρη 2014



ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ

Με αφορμή την πρόσφατη συμμετοχή του Δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης  Ν. Γκισγκίνη στο ανοικτό Τοπικό Συμβούλιο της Αγία Ευφημίας τονίζουμε τα παρακάτω:

Οι αποκαλυπτικές διαπιστώσεις των κατοίκων της περιοχής για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, φανερώνουν το μέγεθος της  αντιλαϊκής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει στα φτωχά λαϊκά στρώματα κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή. Ενδεικτικά εκτός από τα γενικότερα που έχει συσσωρεύσει  η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αναφέρουμε μερικά από τα τοπικά προβλήματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν στο Τοπικό Συμβούλιο και τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με αυτά:

Επέκταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ  της Αγίας Ευφημίας σε περιοχές που δεν υπάρχει δημοτικό δίκτυο. Η επέκταση αυτή αποτελεί  απαραίτητο όρο για την επιβίωση των λαϊκών οικογενειών και έργο που εξασφαλίζει ένα βασικό αγαθό για την υγεία και τη ζωή όλων των κατοίκων της περιοχής αλλά και την εξυπηρέτηση των μικρών καταλυμάτων. Το έργο αυτό μέχρι σήμερα δεν προτάσσεται από την πλευρά κυβέρνησης-Δημοτικής Αρχής. Δεν διαθέτουν «δεκάρα τσακιστή» για τέτοιες επενδύσεις που είναι από τις πρώτες προτεραιότητες για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες. Αντίθετα προκειμένου να εξοικονομήσουν κρατικούς  πόρους για να τροφοδοτήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, προωθούν την απόλυτη  ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης κάνοντας ακόμη και τα φυσικά αγαθά, προϊόντα προς πώληση και τα έργα αυτά, άπιαστο όνειρο. Απώτερος στόχος είναι η πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών και έργα που θα τα πληρώνουν πολύ ακριβά, τα λαϊκά νοικοκυριά. Η διεκδίκηση αυτού του έργου πρέπει να γίνει υπόθεση των κατοίκων της περιοχής που πρέπει να το επιβάλλουν με τον αγώνα τους. 

Η φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ, δεν αφήνει ούτε και τους νεκρούς ήσυχους!!! Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση η Δημοτική Αρχή ζήτησε ακόμη και την ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των τάφων στα ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ των χωριών!!! Η Λαϊκή Συσπείρωση αντέδρασε σθεναρά στην επιβολή ενός ακόμη επιπλέον φόρου και τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός από τούς κατοίκους. Τελικά το συγκεκριμένο χαράτσωμα δεν πέρασε και απορρίφθηκε.

Τέθηκε επίσης το πρόβλημα της διαχρονικής εγκατάλειψης του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΞΕΝΩΝΑ   που πρέπει επιτέλους  να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού της περιοχής και των αναγκών του. Πρότασή μας ήταν ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε εκτός των άλλων να γίνει χώρος κατοικίας των χαμηλόμισθων εκπαιδευτικών ή άλλων δημοσίων υπαλλήλων και  κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που το έχουν ανάγκη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους κατοίκους της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Κάθε πρόβλημα είτε μικρό είτε μεγάλο, έχει τη βάση του στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ, που έχουν στόχο να φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες του λαού για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του. Η οποιαδήποτε λύση στα μικρά ή στα μεγάλα αυτά  προβλήματα, εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική του την πάλη και διεκδίκηση και από κανένα μεσσία, από καμιά εκδοχή καπιταλιστικής διαχείρισης.            
 Αργοστόλι 19 Νοέμβρη 2014

ΓΙΑ 45η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 9μηνου 2014. Από αυτά προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία :

Η μείωση του προϋπολογισμού  κατά 23% που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή με εντολή του οικονομικού παρατηρητηρίου του υπουργείου εσωτερικών, είχε σαν συνέπεια την περαιτέρω μείωση υπηρεσιών και έργων προς τον λαό της Κεφαλονιάς.  Σήμερα τα αποτελέσματα του 9μηνου[που είναι το 75% του έτους] δείχνουν και νέα περικοπή δαπανών για έργα και υπηρεσίες, ενδεικτικά:

1.Στις ΔΑΠΑΝΕΣ:
Αμοιβές και έξοδα προσωπικού είναι στο 65,5%, μειωμένες κατά 9,5%.
Παροχές τρίτων είναι στο52,27%, μειωμένες κατά 22,73%.
Προμήθεια αναλωσίμων είναι στο 35,46%, μειωμένες κατά 39,54%.
Έργα, είναι στο 13,04%, μειωμένες κατά 61,96 %.
Μελέτες κ.λ.π. είναι στο 5,63%, μειωμένες κατά 69,37%.
Πληρωμές παλαιότερων ετών είναι στο 59,81% μειωμένες κατά 15,19%.
Συνολικά οι ΔΑΠΑΝΕΣ είναι μειωμένες στο 9μηνο κατά 27,95% δηλαδή κατά 14.770.910,22 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα του 2014.

2. Στα ΕΣΟΔΑ:
α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ [περιλαμβάνουν και τα ίδια έσοδα (φόρους, τέλη κ.λ.π.)]:
Πρόσοδοι ακίνητης περιουσίας είναι στο 183,32% αυξημένα κατά 108,32%.
Έσοδα από λοιπά τέλη - δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών είναι στο 176,42% αυξημένα κατά 101,42%.
Φόροι και εισφορές είναι στο 117,58% αυξημένα κατά 42,58%.
Συνολικά τα ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ είναι στο 79,17% αυξημένα κατά 4,17%.
β. ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ [περιλαμβάνουν κύρια τις επιχορηγήσεις από το κράτος]:
Επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες είναι στο 18,89% μειωμένα κατά 56,11%.
Συνολικά τα ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ είναι στο 55,14% μειωμένα κατά 19,86%.
Συνολικά τα ΕΣΟΔΑ είναι μειωμένα στο 9μηνο κατά 22,53% δηλαδή κατά 11.903.450,28 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα για το 2014, γεγονός που κύρια οφείλεται  στην ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση, αλλά και στην αδυναμία του λαού να πληρώσει άλλο την υπέρογκη φορολογία.

Από τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται καθαρά ο ρόλος της τοπικής διοίκησης και της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής, ως βασικός μοχλός της αντιλαϊκής πολιτικής. Η πολιτική επιλογή της μη διεκδίκησης των οφειλόμενων αλλά και νέων κονδυλίων από το κεντρικό κράτος υλοποιείται στρατηγικά από την Δημοτική πλειοψηφία, προκειμένου να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα για να επιδοτηθούν οι νέες επενδύσεις του κεφαλαίου για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του. Αυτό όμως επιβάλλει νέα βάρη και φορολογία, νέα δημοτικά χαράτσια στα λαϊκά στρώματα με πρόσχημα να ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί και να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο Δήμος η να γίνουν κάποια έργα. 

Σε αυτά τα πλαίσια στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την περαιτέρω ένταση στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στους εργαζόμενους, στους μικρούς επαγγελματίες, γενικότερα στα φτωχά λαϊκά στρώματα. 

Όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση επιδιώκει: «…την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των πολιτών για τις οφειλές τους προς τον Δήμο, την επανεξέταση παλιών μισθώσεων, την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαπίστωσης αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου, την προώθηση για έγκριση στο ΔΣ πρακτικών συμβιβασμού φορολογικών υποθέσεων, την εφαρμογή κατά περίπτωση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατάσχεση εις χείρας τρίτου), την μείωση των δαπανών και της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με περιορισμό στις απολύτως αναγκαίες..» 

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε όλες αυτές τις αντιλαϊκές και ταξικές αποφάσεις προτείνοντας μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων  και καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό να βγάλει για άλλη μια φορά τα σχετικά συμπεράσματα. Η ανατροπή αυτής της ταξικής πολιτικής περνά μόνο μέσα από την οργανωμένη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων αιτημάτων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του, ταυτόχρονα με την πάλη για την  οικοδόμηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, ώστε να εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο οι δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. 
Ένα πρώτο και σημαντικό βήμα είναι η μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 1 Νοέμβρη στην Αθήνα.

                                                                         Αργοστόλι 30 Οκτώβρη 2014