Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ανακοίνωση για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας στην Κεφαλονία

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Τα οξυμμένα και χρόνια προβλήματα στο χώρο της υγείας στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης, βρίσκουν την έκφρασή τους αυτή τη φορά, στην παραίτηση του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο τμήμα του τεχνικού νεφρού, καθώς και γιατρών από άλλα τμήματα. Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια της διαχρονικής και βήμα-βήμα διάλυσης,  όλων των περιφερειακών δομών υγείας σε όλο των νομό, (Κ. Υγείας Ιθάκης-Σάμης, αγροτικών ιατρείων)μέσω της αποψίλωσής τους σε προσωπικό και μέσα, της κατάργησης της παθολογικής κλινικής στο Μαντζαβινάτειο, της μη καθημερινής πλέον κάλυψης των εφημεριών στο Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου, της μη λειτουργίας ΜΕΘ και ψυχιατρικής κλινικής κ.α., Όλα τα παραπάνω έγιναν αιτίες θανάτου συμπολιτών μας και βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων άλλων.
Σήμερα αποτελεί μέγιστη πρόκληση και κοροϊδία οι τοπικοί  εκπρόσωποι και υποψήφιοι στην τοπική διοίκηση των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ , ΠΑΣΟΚ,  να «σκίζουν τα ιμάτια τους»  για την κατάσταση της Υγείας στο νομό, κρύβοντας επιμελώς τις διαχειριστικές τους ευθύνες ως κυβερνήσεις, ως τοπικές διοικήσεις και ως διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς και τη στρατηγική συμφωνία τους,
  • Στο μότο «ασθενής- πελάτης» της Ε.Ε. που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας,
  • Στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις των κυβερνήσεων και των «προοδευτικών» μετώπων, για μηδενικές προσλήψεις (στην υγεία, παιδεία κ.α.), και δραματική μείωση του κόστους για να εξυπηρετηθούν τα ελλείμματα, οι ανακεφαλαιώσεις των τραπεζών και η ανταγωνιστικότητα,
  • Στις αυταπάτες σχετικά με την κάλυψη των ελλείψεων με γιατρούς οπλίτες και επισκέπτες,
  • Στις χρεοκοπημένες τακτικές της σημερινής αλλά και των παλαιότερων διοικήσεων των Νοσοκομείων, της 6ης ΥΠΕ και των Υπουργών Υγείας διαχρονικά, να καλύψουν τις οξυμένες ανάγκες με την κινητικότητα των εργαζομένων και των ιατρών από την μια δομή (π.χ. Μαντζαβινάτειο, Κ.Υγείας Αγροτικά Ιατρεία) στην άλλη (Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου), αφήνοντας ολόκληρες περιοχές ακάλυπτες χωρίς γιατρούς,
  • Στις χρεοκοπημένες και αναποτελεσματικές εμβαλωματικές λύσεις, ανάληψης μέρος του κόστους της υγείας από την τοπική διοίκηση (επιδότηση γιατρών), που εκτός των άλλων αποτελούν και πρόσχημα των κυβερνήσεων για να μειώνουν συνεχώς και κάθε χρόνο τις δαπάνες για την υγεία.
Οι παραπάνω πολιτικές δυνάμεις και η τοπική διοίκηση, άμεσα είτε έμμεσα αλλά διαχρονικά, στήριξαν αυτήν την κοινή στρατηγική, όταν ο λαός και το λαϊκό κίνημα πήρε πολύμορφες πρωτοβουλίες οργάνωσε και οργανώνει και σήμερα μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις (κινητοποίηση του ΕΚΚΙ και άλλων σωματείων την ερχόμενη Παρασκευή 19 /4/2019), για να υπερασπίσει το δικαίωμα για αποκλειστικά Δημόσια Υγεία και Πρόνοια.
Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων του νομού με όλες τις ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, επισκεπτών υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών, με σύγχρονο εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κ.λπ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της διεκδίκησης υγείας, πιάνοντας το νήμα της αγωνιστικής- διεκδικητικής πρωτοβουλίας των Ιατρών και των νοσηλευτών που εκφράζεται σήμερα με την μορφή μαζικών  παραιτήσεων.  Καλεί τον λαό να γυρίσει την πλάτη σε όλους τους υποψήφιους των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ , ΠΑΣΟΚ) στους Δήμους και στην ΠΙΝ, που, την ίδια ώρα που, με καταμερισμό, βάζουν πλάτη στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην υγεία, υποκριτικά και προεκλογικά για να θολώσουν τα νερά, κλαίνε τάχα πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους. Η καλύτερη απάντηση στην εγκληματική τους πολιτική αποτελεί η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους και την Περιφέρεια Ι.Ν., γιατί το επόμενο διάστημα χρειάζεται οργανωμένος και ανένδοτος αγώνας για την διεκδίκηση όλων των δικαιωμάτων μας με πρώτο αυτό της αποκλειστικά δημόσιας υγείας για όλους.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Αλεξάνδρα Μπαλλού
Για το Δήμο Αργοστολίου: Γιάννης Κουρούκλης
Για το Δήμο Ληξουρίου: Δημήτρης Μαντζουράτος
Για το Δήμο Σάμης: Νίκος Αθανασάτος

Για το Δήμο Ιθάκης: Νώντας Μαυροκέφαλος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝΜιλώντας μπροστά σε πλήθος κόσμου, που γέμισε το Εργατικό Κέντρο, σε εκδήλωση παρουσίασης ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η κ. Μπαλού δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη στην εξόρυξη υδρογονανθράκων από το Ιόνιο. «Όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν τεράστια παραδείγματα για τις πιθανότητες μιας περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά και γιατί ορυκτός πλούτος, με τη σύμβαση που υπέγραψαν, παραδίδεται ολόκληρος στα ντόπια και ξένα μονοπώλια», είπε και επιτέθηκε στον νυν περιφερειάρχη προσθέτοντας τα εξής:
Είναι πρόκληση αυτοί όλοι που μέχρι πρότινος διαφωνούσαν, με πρώτο και… αρχηγό τον κ. Γαλιατσάτο, ότι δεν πρέπει να γίνει η εξόρυξη, ότι δεν πρέπει να πουληθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας… Σήμερα όλοι είναι υπερήφανοι και υπογράφουν την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου. Ο λόγος είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων και κλάδων εκεί που εκείνοι θέλουν να επενδύσουν για να κερδοφορήσουν».
Και συνέχισε: «Γιατί η περιοχή μας είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές. Ακόμη και αν όλοι οι όροι τηρούνταν μπορεί και θα έπρεπε σε αυτή την περιοχή να μην γινόταν αυτή η εξόρυξη γιατί θα κινδύνευε από επιδράσεις και συνέπειες λόγω της σεισμικότητας.
Η πώληση της περιουσίας του λαού δεν θα σημάνει τίποτα για την τσέπη μας. Ούτε το πετρέλαιο θα φθηνήνει ούτε τίποτα»
.
Καλύτερα να σιωπήσουν
Για το φλέγον θέμα των ημερών, αυτό τις Υγείας, η υποψήφια της Λαϊκής Συσπείρωσης κατηγόρησε για υποκρισία την Ρόδη Κράτσα και τον Αλέξανδρο Αλεξάκη, λέγοντας τα εξής:
«Τώρα ανακάλυψαν το πρόβλημα του νοσοκομείου η κ. Κράτσα και ο κ.Αλεξάκης;
Είναι προκλητικό γιατί αφού ο διαπίστωναν το πρόβλημα, κανείς δεν τόλμησε, έστω και για ψέματα, αφού το ψέμα το έχουν… «ψωμοτύρι», να κάνουν κριτική στα κόμματα που τους στηρίζουν, να κάνουν κριτική στην πολιτική που έφτασε την κατάσταση εκεί. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σιωπήσουν.
Η αιτία είναι η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δομών υγείας που την ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις με τα μνημόνια που πέρασαν.
Τέλος, χαιρέτησε την αγωνιστική στάση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου προσθέτοντας τα εξής: «Οι γιατροί δίνουν μάχη καθημερινά σε εξαντλητικά ωράρια, για να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό. Αυτό το πρόβλημα απαντιέται μόνο με μία οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση με αίτημα την στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό του νοσοκομείου».
Η κ. Μπαλού παρουσίασε ορισμένους ακόμη υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους από την Κεφαλονιά, όπως για παράδειγμα: τον Βασίλη Βασιλάτο, κτηνοτρόφο, 30 ετών από τον Άγιο Βασίλη Παλικής, τον Γιώργο Γαβρίλη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, την Αγγελική Γαρμπή, την Αμιλία Γαρμπή, την Πόπη Μαρκέτου από τη Σάμη, τον λογιστή Ανδρέα Μεσολωρά, τον Σπύρο Φαρακλό κ.α.
«Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που μας ανήκει», κατέληξε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.