Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει την συμπαράστασή της στον εργαζόμενο της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας που τραυματίστηκε βαριά από πτώση κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο κλάδεμα δένδρων. Ο τραυματισμός αυτός δεν ήταν ούτε τυχαίος, ούτε ήταν ΄΄μοιραίο΄΄ να γίνει, αφού αποτελεί τραγική συνέπεια της πολιτικής που υποβαθμίζει τους όρους ασφάλειας στην εργασία, στα πλαίσια της μείωσης του κόστους.  Αυτή η πολιτική που αμφισβητεί την ίδια τη ζωή των εργατών επεξεργάστηκε  και προωθείται από ΕΕ και κυβέρνηση και την  εφαρμόζει απαρέγκλιτα η Δημοτική Αρχής Κεφαλονιάς (ΝΔ)  με συγκεκριμένα μέτρα που ενδεικτικά αναφέρουμε :

1. Απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου  προσωπικού παρά τον τεράστιο αριθμό αποχωρήσεων – συνταξιοδοτήσεων, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
2. Εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων για να «βγει» η δουλειά, σε συνθήκες έλλειψης προσωπικού και ραγδαίας αύξησης των αναγκών.
3. Υποχρεωτικές υπερωρίες των εργαζομένων που απαγορεύονται στο μεγαλύτερο ποσοστό να πληρωθούν.
4. Μη εξοπλισμός του Δήμου με τα απαραίτητα  μηχανικά μέσα και  εργαλεία που να μπορούν με  ασφάλεια να καλύπτουν τις διευρυμένες ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου.
5. Τα ήδη υπάρχοντα μηχανικά μέσα είναι πεπαλαιωμένα και η συντήρηση και ο έλεγχος τους δεν είναι προληπτικός αλλά μόνο παρεμβατικός μετά από βλάβες. Δεν υπάρχει συνεργείο ως οργανική μονάδα του Δήμου που θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους τις συντηρήσεις και επισκευές των μηχανημάτων. 
6. Παντελής έλλειψη ατομικού εξοπλισμού ασφάλειας (πχ κράνη, ζώνες, ειδικά γάντια κ.α).
7. Μη μόνιμη και με αποκλειστική απασχόληση Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας για μια εργασιακή μονάδα όπως ο Δήμος Κεφαλονιάς, που ξεπερνάει τους 400 εργαζόμενους με όλες τις σχέσεις εργασίας.
8. Παντελής έλλειψη τακτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εργατοτεχνιτών στα αντικείμενα εργασίας και τους κανόνες ασφαλείας.
9. Η μη έγκαιρη και σταθερή χορήγηση των απαραίτητων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία όπως πχ γάλα κ.α. 
Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί «ατύχημα» το τελευταίο  διάστημα και εκτιμά ότι όσο προχωράει η εφαρμογή αυτής της πολιτικής της έκπτωσης των όρων ασφάλειας, τόσο θα γίνεται πιο επικίνδυνη για την υγεία και την ίδια την ζωή των εργαζομένων. Πολλά έχουν να πουν οι  ίδιοι οι εργάτες από τις καθημερινές τους εμπειρίες αλλά και οι πολίτες που καθημερινά τους βλέπουν να μοχθούν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Ειδικά όμως για το συγκεκριμένο γεγονός, προκύπτουν ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που έως σήμερα δεν έχουν  απαντηθεί από τη Δημοτική Αρχή,  και  υποχρεούται ΑΜΕΣΑ  να απαντήσει:

1.Γιατί δεν έβγαλε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή, για ένα τόσο σοβαρό εργατικό ατύχημα, παρά μόνο μετά την καταγγελία από το ΕΚΚΙ, απάντησε μέσω υπηρεσιακού παράγοντα;
2.Γιατί δεν δήλωσε την συγκεκριμένη ώρα και ημέρα που συνέβη το γεγονός ως όφειλε, στις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ κ.α.),  ώστε να παρέμβουν άμεσα;
3.Ποιές είναι οι εκθέσεις του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού Ασφαλείας του Δήμου για το συμβάν;
4.Οι πραγματογνώμονες της Επιθεώρησης Εργασίας έκαναν έρευνα για τις  αιτίες του ατυχήματος;
5.Οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν έρευνα την ημέρα του συμβάντος;
6. Με ποιο τρόπο η Δημοτική Αρχή θα σταθεί πραχτικά στο πλευρό του συγκεκριμένου εργαζόμενου;

Για όλα τα παραπάνω και επειδή δεν πρέπει να ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό λόγω ανεπαρκών η πλημμελών μέτρων ασφαλείας, αλλά και γενικότερα επειδή το θέμα της ζωής, της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων είναι η πρώτη προτεραιότητα,  

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

 Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2014 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μπει ως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ προ ημερήσιας διάταξης θέμα, για συζήτηση και απόφαση .

                                                                    Αργοστόλι 5 Δεκέμβρη 2014





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου